A Travellerspoint blog

Peru

Lima, Cuzco og Agua Calientes(Machu Picchu by)

overcast 10 °C

11. februar skulle jeg reise fra San Jose til Lima. Kl 07.30 sa jeg farvell til familien min og dro avgårde til flyplassen, blid og fornøyd. Sa jeg kom til flyplassen sto det derimot at flyet mitt var kansellert! Ble veldig usikker på hva jeg skulle gjøre, så gikk derfor å snakke med flyselskapet. De fortalte heldigvis at flyet ikke er kansellert, "bare" 6 timer utsatt. Ble derfor sendt til et 4-5 stjernes hotell hvor jeg fikk eget rom og gratis frokost og lunsj.

IMG_2038.jpg

Da jeg endelig landet i Lima var jeg litt stresset. På grunn av flyet mitt var forsinket var ikke jeg sikker på om hotellet hadde fått med seg at de skulle hente meg senere. Etter ca. 15 minutter stresset leting fant jeg endelig han som skulle kjøre meg til hotellet. Ellers var avtalen at jeg skulle møte Endre på hotellet, så forventet å se han der når jeg kom fram. Det gjorde jeg selvsagt ikke... Heldigvis etter ca 30 min dukket han opp. Viste seg at hotellet hadde tre bygg i samme område og at han hadde ventet i et av de andre byggene.

Dag 1:
Dagen etter dro vi til Central Lima. Det er et turistifisert område fordi det er kolonidelen av byen. Besto av mange flotte bygg og kirker, mye detaljerte utsmykninger og gullbelagte statuer. Resten av dagen tilbrakte vi i Miraflores som er omraadet der vi bor. Miraflores er et område med mye restaranter, barer og butikker, i tillegg til at det er den moderne delen av byen.

IMG_2050.jpg
IMG_2058.jpg
IMG_2066.jpg

Dag 2:
Sto opp tidlig for å rekke flyet fra Lima til Cuzco. Flyet var selvsagt forsinket, men heldigvis bare en time. Vi fant fort ut at Cuzco er en finere by enn Lima. Cuzco er en liten by med trange gater og gamle hus. Kunne minne om en liten italiensk by eller liknende. Brukte dagen til å se seg rundt i byen. Senere slet jeg med høydesyke. Å gå fra strandhøyde til 3600 m.o.h på 1 time er ikke det beste for å unngå det...

Dag 3:
Mer sightseeing i Cuzco. Gikk inn i en av de 10 kirkene i byen. Veldig flott å se på. Senere tur til inkamuseet med guide som kunne alt for masse. Han holdt derfor på en evighet, noe som ble ganske slitsomt og kjedelig. Avslapning og nyting av livet resten av dagen.

Dag 4:
Brukte en del av dagen på Mercado Central hvor vi fikk gjort unna det meste av turistshoppingen. Det var veldig mye morsomme og rare ting å se på, f.eks eksotiske grukter, 20 forskjellig slag poteter, oksehoder med horn, div. innvoller og hundrevis av peruvianere som spiste på små lokale restauranter.

Dag 5:
Sto opp kl. 3 på natten for å ta turen til Agua Calientes(også kjent som Machu Picchu by). Først 1,5 time i liten minibuss og deretter 1,5 timer til på tog som kjørte i 15-30km/t. Fantastisk utsikt og natur! Kunne minne litt om Norge med høye fjell og frodige skoger(bortsett fra at i Peru er det eksotiske planter og ikke grantrær). Agua Calientes er en liten by som ligger i en dal og er omringet av mektige fjell. Endre, som er vesentlig mer fasinert av natur enn meg, virket helt bergtatt av denne byen. Ellers består byen av restauranter, hoteller og turistbutikker. Kanskje ikke så spennnende, men så har de Machu Picchu en halvtimes kjøring unna!
IMG_2094.jpg

Dag 6:
Den store turistdagen! Dro til Perus hovedattraksjon, Machu Picchu, og den var like fantastisk som vi hadde hørt rykter om. Utrolig imponerende å se en by i en bratt fjellskråning, og man kan jo lure på hvordan de har greid det. Har de f.eks fraktet med seg steiner fra lavere høyde? Været var litt overskyet og det var en del tåke, men det gjorde ingenting, da det bare ga en følelse av mystikk over stedet. For det er virkelig et mystisk og fantastisk sted! Hadde i tillegg en utrolig utsikt, så både kultur og naturmennesker kan finne noe for sin smak.
IMG_2110.jpg
IMG_2143.jpg

Dag 7:
Regnet store deler av dagen, så brukte det meste av tiden på å slappe av og gjøre siste suvenirshopping. Tidlig til sengs for reise til påskeøya dagen derpå.
IMG_2156.jpg

Alt i alt var turen til Peru veldig bra, og jeg vil helt klart komme tilbake for å oppleve andre spennende byer og steder!

PS: Har herved takket ja til skoleplass på London School of Oriental and African Studies!

Posted by Oiesof 20:22 Archived in Peru Comments (3)

Reise med Andrea

Santa Elana/Monteverde, Playa Brasilito, Playa Flamingo, Playa Conchal og Nosara

sunny 35 °C
View Costa Rica 2010 - 2011 on Oiesof's travel map.

15. januar kom min soster, Andrea, paa besok. Hun skulle vaere her i 14 dager og jeg skulle vaere tolk og guide.

Santa Elena/Monteverde
Forste destinasjon var Santa Elena. Turen fra San Jose tok 5-6 timer, men ville gaatt fortere om det ikke hadde vaert for den 22 km lange grusveien opp til Santa Elena. Stedet er i hovedsak kjent for nasjonalparken, Monteverde, og vi maatte selvsagt derfor besoke parken. I lopet av den turen saa vi howler monkeys, quetzal, en slektning av kalkunen og tucaner. Parken er veldig stor, og det er derfor ikke saa lett aa se mange spennende dyr, men parken er et paradis for fuglekikkere.
Ellers er Santa Elena kjent for canopy, men siden Andrea og jeg ikke er de toffeste bestemte vi oss for aa prove noe alternativt; nemlig hengebruer. Fikk ikke sett saa mange dyr og fugler, men var interessant aa se taakeskogen(altsaa ikke regnskog) fra flere forskjellige nivaaer.

Dagen etter dro vi for aa faa guidet tur paa en kaffegaard/plantasje. Var veldig spennende aa se prosessen fra kaffeen henger paa busker til den torkes og til slutt brennes. Guiden vaar fortalte at kaffen blir sortert, slik at den beste kaffen gaar til eksport, mens den daarlige kaffen blir solgt her i Costa Rica. Jeg syns uansett kaffen her er god, saa jeg bekymrer meg ikke. Han fortalte ogsaa at de fleste bonder selger kaffen sin via co-workes, og de tjener derfor veldig daarlig paa aa selge kaffen sin. Jeg spurte om faretrade kaffe, og guiden vaar fortalte at det ikke gjorde store forskjellen for bondene. Bondene paa garden vi besokte hadde derfor bestemt seg for aa selge kaffen sin uten hjelp av co-workers. De solgte derfor kaffen sin paa lokale butikker i Monteverde, og de hadde i tillegg aapnet en egen cafe(the common cup) hvor folk kunne roaste og drikke sin egen kaffe. I Costa Rica brenner de ikke en like sterk kaffe som i Italia. Ticoene er mest opptatt av aromaen og kvaliteten. Laerte i tillegg at det er mest koffein i kaffe som ikke er brent for mye, noe som var nyttig aa vite for fremtidige eksamensperioder.
Guiden vaar fortalte ogsaa at kaffen var den viktigste eksportvaren for Costa Rica for bananen, og at kaffen har betydd veldig mye for utviklingen av landet. I dag staar Costa Rica for 1% av verdens kaffeproduksjon, og det meste av kaffen selges til Statbucks.\

Dro deretter paa restaurant og vi provde hjemmelaget argentinsk sjokolade. Sjokoladen var saa som saa, men morsomt aa prove mange varianter. Dagen ble avsluttet paa The Common Cup(en av eierne var guiden vaar), hvor vi drakk en del kaffe for vi skulle hjem aa prove og sove.

Playa Brasilito, Flamingo og Conchal
Etter aa ha kjort 1-1,5 time i feil retning fra Monteverde kom vi endelig fram til Playa Brasilito. Stranden i seg selv var ikke saa veldig fin, men omraadet var koselig. I tillegg er det det billigste stedet aa bo. Omraadet vi dro til bestaar nemlig av tre strender; brasilito, flamingo og conchal, der de to sistnevnte er de fineste og de mest kjente. Strendene sies aa vaere noen av de fineste i hele Costa Rica. Paa grunn av dette har de selvsagt bygget store hoteller i naerheten av stranden. Paa Playa Conchal er det et GIGA 5-stjernes hotell som ikke var spesielt sjarmerende. Sjarm var det heller i de hundrevis av ticoene som var paa dagstur til stranden. De hadde meg seg partytelt, border,stoler, frysebokser, mat og spilte hoy musikk fra bilene sine. Ingen kan strandliv som ticoene!
For de som hadde glemt mat var ikke det noe problem da mange hadde tatt med griller og solgte mat paa stranden.

Den nordvestlige delen av Costa Rica er kjent for bra dykking, og vi maatte derfor prove aa dykke en av dagene. Omraadet er ikke kjent for aa ha saerlig fine planter og god sikt, men mer kjent for rikt dyreliv. I lopet av to dykk saa vi skillpadde(som beveger seg vesentlig fortere i vann enn paa land), boxfish og to STORE manta rays paa ca. 4 meter. Saa ogsaa delvis en nursing shark paa ca 3 meter. Grunnen til at jeg saa den delvis var fordi den gjemte seg under noen store steiner, og jeg saa derfor bare en stor skygge som beveget seg med strommen. Nursing sharks jakter paa kvelden og gjemmer seg paa dagen. Jeg syntes det var spennende likevel.

Spratt senere en champagne som spratt til himmels!

Nosara(Playa Guiones)
Siste etappe av turen gikk til Nosara-omraadet, hvor vi hadde booket hotell i naerheten av Playa Guiones. Playa Guiones er kjent for surfing, og vi maatte selvsagt prove dette. Virket som Andrea likte det veldig godt, mens jeg fant fort ut at jeg ikke likte det. Jeg foretrekker aa vaere dovendyr aa bare ligge paa stranden. Det var likevel morsomt aa ha provd, og jeg blir mer imponert naa enn for naar jeg ser flinke surfere!

Ellers er Nosara omraadet kjent for yoga og helsekost. Noen menyer viste derfor hva som var glutenfritt, hva som hadde under 500 kalorier og hva som var vegatarisk. Maten var god og sunn, men ikke veldig costaricansk. Omraadet krydde nemlig av amerikanere, men vi greide aa unnga dem rimelig bra.

San Jose
Siste dagen gikk med til shopping og pakking. Kjente det var litt trist at hun skulle reise, men samtidig visste jeg at jeg hadde mye aa se fram til. To siste uker med familien min(de er virkelig som en familie for meg) og snart ut paa reise til Sor-Amerika. Gleder meg masse!

Posted by Oiesof 14:49 Archived in Costa Rica Comments (2)

Siste oppdatering

sunny 25 °C

Fra 15. Januar til 29. januar har Andrea besokt meg i Costa Rica. Skal skrive mer detaljert om det naar jeg faar tid. Har ikke PC lenger saa faar ikke oppdatert like fort som vanligvis. Uansett saa var det veldig hyggelig aa ha henne paa besok, og det var litt trist at hun maatte dra. Men saann er det naar man har en soster som foretrekker livet paa lesesal!

Heldigvis har jeg mye aa se fram til. Om 2 uker reiser jeg nemlig til Sor-Amerika med kompisen min, Endre!
Vi skal besoke folgende land og steder:
- Lima og Cuzco(Peru)
- Paaskeoya(Chile)
- Bunos Airea (Argentina)
- Colonia de Sacramento(Uruguay)
- Rio de Janeiro(Brasil)
I Rio skal vi se paa karnevalet noe jeg gleder meg veldig til. Deretter gaar turen hjem. Lander paa norsk jord ca. kl. 09.30 10.mars. Det har jeg litt blandede folelser om.

Ellers har jeg fatt tilbud om skoleplass paa University of Leeds, London School of Oriental and African Studies(SOAS) of Oxford Brookes University. Leeds og SOAS er de universitetene jeg foler er aktuelle, og det kommer til aa bli vanskelig med aa velge mellom dem. Heldigvis har jeg god til paa aa bestemme meg!

Naa gjelder det bare aa nyte den siste tiden i Costa Rica. Jeg foler at det er mitt andre hjem saa blir antageligvis trist aa si farvell. Men den tid den sorg!

Posted by Oiesof 15:58 Archived in Costa Rica Comments (2)

¡Feliz Navidad!

semi-overcast 20 °C

Forste jul i et annet land og uten familien min. Vanligvis vet jeg hvordan julaften arter seg. Ca naar ting skjer, hvordan det skjer osv. Her hadde jeg ikke peiling. Vaaknet tidlig for aa hjelpe Alice med aa lage en kake for naboen.Skypet ogsaa litt med familien hjemme i Norge. Deretter satte jeg med ned til aa se pa tre notter til Askepott(kjopt og tatt med fra Norge). Desverre ble den i svart-hvitt daTV-en og kabelen ikke ville samarbeide. Tok ogsaa en land lur fordi Edgar hadde fortalt med at de ofte er oppe til langt paa natt.

IMG_0959.jpg

Jeg hadde trodd jeg skulle paa midtnattsmesse, men det viste seg aa vaere kl.19-messe. Det gjorde selvsagt ingenting. Kirken vi dro til var ikke spesielt flott. Jeg har gaatt og trodd at alle katolske kirker prydes av gull paa vegger og tak, men saa feil kan man ta. Men kirken hadde da en gullstatue av Maria og Jesus, Jesus paa korset og masse hvite liljer. Messen startet med at presten og kirketjenerne kom inn. Alle var kledd i hvite flagrende gevanter. To stykker bar lys, en annen rokelse og presten var bibelen hoyt over hodet. Deretter foregikk det en masse dype bukk for alteret for presten begynte messen. Jeg maa innromme at jeg ikke skjonte alt for mye av hva som ble sagt, men skjonte det viktigste som "fred paa jorden", "gud i himmelen", "amen","frelseren" osv. Det var tydelig at presten var en god taler for han fikk mange til aa le. Ikke like kjedelige som prestene i Lillehammer med andre ord(den lille erfaringen jeg har). Ellers car det mye ned paa kne for aa be, korse seg og si amen osv. Jeg deltok paa disse tingene saa godt som jeg kunne, men maa innromme at det foltes litt rart. Folte meg ogsaa ganske syndersk med mine blandede tanker om religioner i tillegg til at jeg hverken er dopt eller konfirmert. Paa slutten, naar baade vann og brod var blitt velsignet, kunne folk komme opp for aa faa en bit av det hellige brod. "Brodet" var liten flat ting som jeg ellers ville trodd var en plastikk-greie. Var veldig usikker paa om jeg skulle gaa opp og motta brodet eller ikke, men da Alice sa at hun ikke skulle og heller ikke pleide aa gjore det, lot jeg vaere. Hadde hun derimot gaatt for aa ta imot ville jeg ogsaa gjort det.

Etter kirken var det klart for julemiddagen. Middagen besto av litt tort, grisekjott med et veldig godt krydder og god saus. Tilbehor var ris med rosiner og mandler, og en liknende potetsalat med poteter og epler. Hjemme i Norge er jeg vant til at vi bruker lang tid paa aa spis maten,mens her ble maten slukt ganske raskt. Edgar begynte aa mate hundene mens vi andre fortsatt spiste! Estaban spiste omtrent ingenting og forsvant deretter inn paa rommet sitt. Han kom ikke ut igjen for halvveis ute i gaveaapningen. Da kom han og hentet gavene som var til han og gikk deretter inn paa rommet sitt for aa aapne dem der(for dem som ikke vet det saa er Estaban er gutt paa 23 aar). Heldigvis kom han ut igjen og takket meg for gaven jeg hadde gitt til han(en bok om aa laere noter. Han er veldig glad i musikk).
Hjemme i Lillehaammer pleier vi aa aapne en og en gave. Dette tar ofte veldig lang tid. Gavene aapnes med forsiktighet, man kikker paa gaven og deretter diskuteres den i 5-10 min. Naar Andrea og jeg var smaa var dette ganske irriterende fordi det var veldig mange pakker under treet, mens naa er det en nodvendighet for og i det heletatt faa tiden til aa gaa(som regel faerre pakker under treet naa som vi er eldre). Her var det derimot ganske annerledes. Flere aapner pakkene samtidig og det var derfor vanskelig aa folge med paa hvem som fikk hva. Hadde ikke trodd jeg skulle faa saerlig til gaver, men greide da faktisk aa fylle en liten pose.

Selvom julen var veldig annerledes enn hva jeg er vant til saa er jeg veldig fornoyd med kvelden!

IMG_1368.jpg
IMG_1346.jpg

Posted by Oiesof 10:12 Archived in Costa Rica Comments (2)

Juleforberedelser

Sondag var jeg blitt invitert med paa aa lage tamales av min kjaere vertsmor, Alice. Matlagingen skulle foregaa i sosterens hus i Guadalupe. Tamales er en rett som oppsto blant indianerne, mens som naa brukes blant costaricanere. Her regnes det som den mest typiske julematen. En tamale bestaar i hovedsak av en maismasse. Deretter kan man i hovedsak fylle paa med gronnsaker og kjott etter onske. Vi fylte tamalesen med ris, paprika, oliven, rosiner, bonnestenger, gullerot og grisekjott. Alle ingrediensene puttes paa et bananblad og pakkes deretter sammen(Omtrent som barn pakker inn en julegave). Den blir deretter dampet i ca 1,5 timer, slik at maismassen sveller ut og blir gjennomkokt. Senere varmes tamalesene opp igjen. Tamales spises gjerne til frokost, lunsj, middag eller til andre tider gjennom julen. Fordi tamalesene alt er ferdig lagd faar modrene i huset litt ferie da de slipper aa maatte lage mat hele tiden.
Alice med at de ikke spiser tamales paa julaften. Da spiser de ofte gris eller annet type kjott.

Matlagningen var veldig koselig. Sabrina var der ogsaa saa vi skravlet masse og not denne costaricanske opplevelsen. Er ikke hver dag man kan lage lokal mat med lokale mennesker fra et annet land! Ellers hadde Alice sagt at matlagningen ville ta hele dagen, men det viste seg at det bare tok 2-3 timer da vi var mange mennesker som kunne hjelpe til. Resten av dagen gikk med til avslapning og hygge hos sosteren.

Posted by Oiesof 20:47 Archived in Costa Rica Comments (1)

(Entries 16 - 20 of 47) « Page 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 »